Det gode praktikforløb / Ideudvikling / Forslag til vejledere

Forslag til praktikantvejledere om ideudvikling

Man kan som medieorganisation og praktikantvejleder arbejde bevidst med at styrke praktikanternes viden om og evne til at skabe ideer.

Fast stofområde
Nogle medieorganisationer opmuntrer praktikanterne til at gå ind i et stofområde eller finde et område at specialisere sig inden for. Selv stærkt specialiserede medier som Fagbladet 3F anbefaler praktikanterne at dyrke en niche for at blive klogere på den.
 
Det er en god ide, fordi viden om domænet er en forudsætning for at kunne udvikle ideer. Derfor har praktikanter på medier, der ikke arbejder med stofområder, store udfordringer, hvis mediet gerne vil have, at praktiaknterne skaber deres egne ideer.

Grundig introduktion
Ud over faste stofområder anbefaler vi en grundig introduktion til mediet som afsender og til mediets modtagere: læsere, lyttere eller seere. Undervisning i disse to emner betyder, at praktikanterne lærer både medie og målgruppe bedre at kende og får redskaber til at kunne finde på historieideer, der passer til såvel medie som målgruppe. Det gør det nemmere at finde og foreslå ideer, fordi praktikanten får en fornemmelse af, hvad der passer til den pågældende gruppe.

Jo bedre praktikanten kender mediet og målgruppen, desto nemmere kan praktikanten foreslå historier, der passer ind. Men praktikanten bliver også bevidst om, når en historie bryder normen for gode historier. Og det kan måske gavne mediet, hvis man ønsker normbrydere og ideer, der er anderledes.

Dialog med de erfarne
Det er vigtigt at arbejde bevidst med at støtte og facilitere ideudvikling, og den bedste løsning er selvfølgelig, at give praktikanten mulighed for en tæt dialog med erfarne kolleger. Denne dialog kan man læse mere om i kapitlet om feedback i Journalist i praktik og på siderne her på hjemmesiden om feedback.

Vi har andre steder på hjemmesiden beskrevet praktikanternes relationer til kollegerne og deres tanker og ønsker til samarbejdet med disse erfarne kolleger.

Nedenfor følger en inspirationsliste til, hvordan man ellers kan understøtte ideudviklingen hos praktikanterne.

Konkurrencer i ideudvikling
Afhold også konkurrencer i ideudvikling for praktikanterne. Sæt konkurrencer om bedste ide inden for et stofområde eller en genre i gang. Lad praktikanterne være med til at vælge fokus og lad dem konkurrere mod hinanden om en præmie.
 
Nogle få vil ikke trives med den type udfordring, men mange kan godt lide konkurrenceelementet og vil bruge kræfter på at være kreative kun for at vinde. Vinderne kan eksempelvis få 14 dage til at realisere historien.

De fleste praktikanter virker meget engagerede i den slags konkurrencer – både pga. konkurrencens indhold og udsigten til at få lov til at lave historien, men også pga. den prestige, det giver vinderne at have udviklet den bedste ide. En praktikant omtalte i vores undersøgelse konkurrencen som ”et fedt projekt, hvor jeg har høje ambitioner”.

Særlige opgaver
Lad praktikanterne få en særlig opgave. På Fyns Amts Avis sendes praktikanterne i sommerhus i 14 dage for at udvikle deres egen serie. Det fortæller praktikantvejleder Julie Ruby Bødiker om i vores interview med hende.

Zoom ind
Det er ekstremt svært at få ideer – især som ny i faget – hvis emnet er meget bredt som ”ældre” eller ”forurening”. Derfor skal praktikanterne lære at sætte sig ind i et snævert stofområde: ældres forbrug af bleer eller forurening fra vindmøller.
 
Hvis emnet tilmed er noget, der interesserer praktikanten, er det optimalt. Derfor kan man bede praktikanten om selv at pege på 1-3 stofområder, som vedkommende gerne vil dyrke i løbet af praktiktiden.

Ideudviklingsmøder
Hold ideudviklingsmøder kun for praktikanter.
Praktikanterne kan opleve redaktionsmødet næsten som en eksamen, og derfor kan det være gavnligt at isolere praktikanterne, så de kan få lov til at præsentere ideer i et lidt mindre intimiderende fora – i hvert fald en gang i mellem.

Giv forberedelsestid
Giv praktikanten forberedelsestid. For en uøvet kan det være svært at finde på noget på rekordtid.
 
Hvis du som vejleder i forvejen ved, at praktikanten vil blive sendt ud til en begivenhed, så forbered praktikanten på det, og sig til vedkommende: ”Jeg ville synes, at det var fantastisk, hvis du kom dagen før med tre - fem forslag til, hvordan vi kunne dække det her helt anderledes. Kan du ikke overraske os lidt, så det ikke bliver det samme, som det plejer?”


 
Er du praktikant?
 
Hvis du er praktikant, anbefaler vi, at du læser bogen Journalist i praktik. Bogen er skrevet til journaliststuderende, der skal i praktik.