"Journalist i praktik" / Praktikantundersøgelsen

Praktikantundersøgelsen

Forskningsprojektet Praktikantundersøgelsen er udgangspunktet for Journalist i praktik og for denne hjemmeside.
 
Målet for forskningsprojektet var at finde ud af, hvad der sker, når journalistpraktikanter er i praktik. ”Hvordan socialiseres journalistpraktikanter helt konkret ind i den professionelle kultur i medieorganisationerne?” lød vores forskningsspørgsmål.

I Praktikantundersøgelsen fulgte vi 12 journaliststuderende fra samme årgang på journalistuddannelsen på SDU i løbet af deres praktikperiode.
 
Praktikanterne var i praktik på forskellige typer af medier og redaktioner. Således fulgte vi to praktikanter på henholdsvis to tv-stationer (DR og TV 2), to morgenaviser (Jyllands-Posten og Berlingske) samt to formiddagsaviser (BT og Ekstra Bladet).

Forskningsprojektet bestod af interview (Rimestad og Gravengaard 2014) med praktikanterne før, under og efter deres praktikperiode. Her fik vi et indblik i deres tanker omkring praktikperioden, deres mål og deres oplevelser på redaktionerne. Vi foretog også e-mail-rundspørger til praktikanterne flere gange undervejs i forløbet.

I løbet af de studerendes praktikperiode på et år tilbragte vi også tre hele arbejdsdage sammen med hver praktikant. Her foretog vi observationsstudier (Gravengaard og Rimestad 2014), hvor vi fulgte i hælene på praktikanterne fra morgen til aften, observerede, hvad der skete og noterede ned i vores logbog. Derudover optog vi alle de samtaler, vi kunne, på diktafon, sådan at vi efterfølgende kunne skrive dem ud og analysere dem. På den måde fik vi indblik i, hvad der rent faktisk sker på redaktionerne.

Endelig interviewede vi også de praktikansvarlige på alle de involverede medier om deres tanker om og mål for praktikperioden og praktikanternes læring.

Tilsammen gav dette forskningsdesign os mulighed for at få en unik indsigt i praktikanternes daglige liv med op- og nedture, udfordringer og succeser. Og denne viden har givet os mulighed for at udvikle Journalist i praktik og denne hjemmeside med viden, råd og input til undervisere og vejledere.
Hvad ser praktikanten?
 
Hvad oplever praktikanterne undervejs i praktikforløbet? Vi fortæller både om nogle af udfordringerne og nogle af de gode oplevelser, når vi beskriver praktikperioden set fra praktikanternes perspektiv.